Mit tud egy okos otthon?

Rengeteg cég igyekszik a termékeivel valamilyen formában kapcsolódni az okos otthonok rendszeréhez. Ez miért jó és mi is pontosan az okos otthon ?... erről lesz szó röviden.

 

pexels-photo-106399.jpeg

 

Mi is ez pontosan, hogyan működik? 

 

A házban található berendezések, eszközök egy főegységhez csatlakoznak vezeték nélküli módon. A külső eszközzel telefonnal, vagy tablettel tudunk rákapcsolódni a főegységre és így irányítani az eszközöket. Az összes info egy helyre fut be és egymással is meg tudnak osztani adatokat a berendezések. Nagyon röviden így kell elképzelni.

 

Egyszerű példa: fűtés

 

Van egy okos otthonunk , amelyben van egy okos klíma, okos hőmérő, okos levegőminőség mérő. Ennek köszönhetően bárhol is vagyunk, telefonon keresztül látjuk az otthoni hőmérsékletet, a levegő minőségét, és akár távolról irányíthatjuk is a légkondit, hogyha úgy látjuk jónak. 

Munka végeztével, amikor elindulunk haza, beállítjuk számunkra a legjobb hőmérsékletet és mire megérkezünk a várt hőmérséklet fogad bennünket. Viszont automatizálhatjuk is a rendszert, így ha elér egy hőfokot az otthonunk úgy az okos eszközök a megfelelő irányba növelik, vagy csökkentik a hőmérsékletet. Amennyiben rosszabb lenne a levegő minősége, akkor automatikusan átforgatja a levegőt...stb

 

Néhány extra infó

 

- Érzékeli az otthonunk, ha elhagytuk a házat, akkor aktiválódik az okos robot porszívó és feltakarítja a lakást, így amire hazaérünk, egy gonddal kevesebb.

- Az okos hűtőszekrény érzékeli, hogy miből fogyott és mennyi, ezután egy alkalmazáson keresztül leadja a megrendelést a hiányzó élelmiszerből.

 

- A felhasználó telefonja üzenetet küld a központi egységnek, amikor elindulunk haza és az előre beprogramozott mosást elindítja.

 

Mennyire biztonságos?

 

Jelenthet biztonsági kockázatot, mert egy lopás esetén konktétan kikapcsolhatóak a mozgásérzékelők és nagyon sok minden más. Lopás esetén a letiltást követően értelemszerűen már nem irányítható.

 

Összességében nem feltétlenül rossz egy okos otthon, mert kényelmesebbé, adott esetben biztonságosabbá teheti az életünket, Ráadásul, ha ez párosul egy  tudatosabb használattal, akkor még energiát is megtakaríthatunk. A tendencia azt mutatja, hogy egyre több eszköz, márka támogatja az okosotthonok rendszerét és az áruk is egyre inkább csökken.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nwsroad.blog.hu/api/trackback/id/tr6113849490
süti beállítások módosítása