Érdekes újítás érkezhet hamarosan a virtuális valóságban!

A virtuális valóság napjainkban nem csak szimpla kikapcsolódást jelenthet, hanem jelentős szerepet vállal az oktatásban, fejlesztésekben és egyéb iparágakban. Mielőtt megnéznénk, hogy milyen érdekes lehetőségeket biztosít a VR technológia, nézzük röviden a téma megemlítésének az apropóját...

 

pexels-photo-834949.jpeg

 

Ízeket is érezhetünk hamarosan a virtuális térben

 

Azért foglalkozunk most a virtuális valósággal, mert a napokban lehetett értesülni arról, hogy már nem csak a vizuális élményeinket fogja teljeskörűen kiszolgálni a VR, hanem igyekszik az ízlelésünket is bevonni! A lap szerint a kutatók zselatint használtak és legyekkel kísérleteztek. Meglehetősen furcsán hangzik, viszont az eredmény érdekes lehetőségeket nyithat meg...

A következő történt:

A legyek éppen csak valamennyit fogyasztanak a zselatinból... Amint viszont felkapcsolnak egy zöld fényforrást a rovarok minimális fogyasztási kedve az egekbe szökik és lelkesen eszik a zselatint. A zöld fény hatására a legyek édesnek érzik az alapvetően íztelennek mondható zselatint. Mind ezt egy érdekes eszközzel érték el (optoPAD), ami különböző hullámhosszú fénysugarakat bocsát ki, ami képes bizonyos idegpályák ki és bekapcsolására.

A kísérlet alapján lehetséges a megfelelő neuronok ingerlésével megváltoztatni az ízek érzékelését! Miért is lehet ez érdekes nekünk?

 

pexels-photo-723031_1.jpeg

 

Virtuális valóságban megjelenő ízérzékelés

 

A kutatást végző csapat így a kezdeti eredmények után még jobban odafigyel a témára és jobban elkezdik kutatni az agyban lejátszodó folyamatokat. Benne van a pakliban, hogy a virtuális valóságban, valódi ízeket élvezhetünk majd és megkóstolhatunk különféle ételeket és italokat!

Nem csak a szórakozásunkat emelheti egy szinttel feljebb, de akár a fogyókúránk eredményességét is javíthatja, hiszen gondoljunk csak bele... Nem kell a diéta során nélkülöznünk azokat az ízeket, amelyek étel formájában hízásra hajlamosítanak!

A reklámipar is izgalommal figyeli a kutatások eredményeit, hiszen merőben új kapukat nyithat meg a marketing terén is ez a lehetőség...

 

weight-loss-2036966_960_720.jpg

 

A fiatalok szórakozásán kívül van egyátalán bármilyen haszna a VR és AR technológiának?

 

A válasz röviden, hogy igen, mivel rengeteg tudományos célra és oktatási folyamatra használható fel a virtuális valóság...

-El kell telnie persze nem kevés időnek, hogy a legtöbb iskola rendszeresen használja a gyerekek számára sokkal érdekesebbnek mondható technológiát, de vannak olyan oktatási intézmények, ahol nagyon nyitottak az ilyen irányú módszerekre.

-Amennyiben az autóvezetést nézzük, akkor a kormánnyal, pedálokkal és váltóval kiegészített VR élménynek köszönhetően éles forgalmi helyzetek előtt még jobban elmélyíthetjük a tudásunkat tanulóvezetőként.

 

pexels-photo-620335.jpeg

 

- A fóbiák leküzdésében is segítségünkre lehet. Legyen szó akár élőlényekről, élethelyzetekről, vagy bármi másról... Sok esetben fokozatosan növelték az élményt a virtuális térben, amíg az egyén már a valóságban sem félt a fóbiájától. 

- A brit hadsereg is előszerettel él a sokkal kedvezőbb anyagi megoldást ígérő lehetőséggel, ugyanis a katonák kiképzésének egy bizonyos részét a virtuális valóság segítségével kiegészítik...

 

air-plane-659687_960_720.jpg

 

Az alábbi videóban egy érdekes felvételen keresztül jobban megérthetjük az oktatási és egyéb célra felhasznált lehetőségek fontosságát. Tulajdonképpen egy "hibrid" megoldást láthatunk, mivel egyszerre látjuk a valós teret és a kívetített valóságot! 

 

 

Amennyibben tetszett az írásom és szeretnéd rendszeresen követni, illetve visszaolvasni a tartalmaimat, akkor nézz rá időnkét a NewsRoad oldalára. Az alábbi linkre kattintva ezt most is megteheted. Jó szórakozást!:)

 https://nwsroad.blog.hu/

nwsroad_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nwsroad.blog.hu/api/trackback/id/tr1214916986
süti beállítások módosítása