Kémtörténetek

A legendás kémnő, akiről mintázták Ian Fleminget...

A titkos ügynök, aki a küldetés elvégzése alatt igazi karriert épített fel...

Végezetül Mussolini, akinek szintén voltak titkosszolgálati megbízásai...

 

top-secret-1076813_340.jpg

James Bond filmek vs Titkos ügynökök mindennapjai

 

Viktor Szuvorov, akiről röviden annyit érdemes tudni, hogy szovjet hírszerző ügynök is volt a hidegháború alatt. Megjelent egy tőle származó könyv Akvárium címmel, így kicsit betekintést is nyerhetünk az érdekes és nagyon zárt világba.

"Magas, széles vállú férfi, kalapban és ballonkapátban, napszemüvegben, feltűrt galléral, zsebrevágott kézzel. Ilyennek képzelik a kémeket a regényírók és filmrendezők, következésképpen a nagyközönség is."

-Ismerteti a sztereotípiákat Viktor Szuvorov, ami persze nem merül ki ennyiben. Elmondta azt is, hogy a valóságban:

"Tilos volt napszemüveget hordani, mélyen a szemünkbe húzott kalappal lófrálni, felhajtani a gallért. Az a legfontosabb, hogy ne nézzenek ki kémnek. Nyílt, becsületes arc, tiszta tekintet - kiválasztásunkkor ez volt az egyik legfontosabb szempont."

- Ha jobban belegondolunk, teljesen jogos. Ráaásul sokszor még fegyver sincs náluk, hiszen növelnék csak a lebukás esélyét és nem tűnnének rendes, hétköznapi polgároknak sem.

 

"A tökéletes kém az az ember, akit elfelejtünk, mielőtt észrevennénk"

 

Nézzük néhány ismertebb kém sztoriját röviden

 

agent-1294795_340.png

 

Legendás kémnő, akiről ihlették Ian Fleminget

 

Christine Granville, aki a "Churchill kedvenc kéme" titulust is kiérdemelte, szintén a második világháborúban szerzett hírnevet titkosügynökként.

A lengyel származású brit hölgyet előszeretettel alkalmazták kelet-európai akciókban. Első bevetése szorosan köthető hazánkhoz, hiszen Magyarországra kellett páncéltörő puskát csempésznie.

Munkája során többször is szüksége volt átlagon felüli bátorságára, ilyen eset volt például, amikor szerelmét kellett kiszabadítania a Gestapo börtönéből.

 

silhouette-3129148_340.png

 

Igazi karriert épített ki a titkosszolgálati évek alatt

 

Amint megkapta feladatát és magát a célterületet, munkának is látott Günter Guillaume. Mindezt olyan lendülettel és profizmussal, hogy igazi karriert futott be.

Az NSZK-ban és Nyugat-Németországban is tevékenykedett, majd ez után több fontosabb lépés után lényegében a közlekedési miniszter választási kampányát is irányíthatta, ami sikeresnek bizonyult.

1972-ben szorgalmának és szervezőképességének is köszönhetően elérte, hogy a kancellár személyi titkára legyen, ami azért nem hétköznapi dolog.

Ebben a pozícióban hozzáférhetővé váltak a titkos akták, ráadásul bizalmas beszélgetésekben is részt vehetett, a magánéleti dolgokról nem is beszélve. 

 man-871960_340.jpg

 

A brit elhárításnak dolgozó Mussolini

 

Elsőre meglepően hangzik, de a későbbi olasz diktátort valóban az MI5, tulajdonképpen az angol kémszervezet pénzelte. Mussolini akkoriban még csak egyengette induló politikai karrierjét, feladata az volt, hogy akadályozza meg Olaszország kilépését az első világháborúból. Így tehetett szert angol támogatókra és nem kevés pénzre.

 flag-2694986_960_720.jpg

 

Hétfőn, szerdán és pénteken várnak rád újabb szórakoztató és érdekes témák itt a NewsRoad-on!:)

Nézz fel az oldalra az említett időpontokban, így mindig a legújabb témákkal találkozhatsz.;)

          https://nwsroad.blog.hu/

 

KATTINTS A KÉPRE ÉS LÁJKOLD A NEWSROAD-OT FACEBOOKON IS TOVÁBBI BEJEGYZÉSEKÉRT ÉS SZÓRAKOZTATÓ VIDEÓKÉRT, HOGY NE MARADJ LE SEMMIRŐL...

ik.png

 

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/44856_tiz_regenybe_illo_kemtortenet

A bejegyzés trackback címe:

https://nwsroad.blog.hu/api/trackback/id/tr7914366253
süti beállítások módosítása